100 απόφοιτοι εξηγούν γιατί η εργασιακή εμπειρία είναι τόσο πολύτιμη

100 απόφοιτοι εξηγούν γιατί η εργασιακή εμπειρία είναι τόσο πολύτιμη

März 6, 2018 0 Von admin

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να καλέσετε 100 άτομα για συμβουλές σταδιοδρομίας; Τώρα μπορείς! Guest blogger Paul Murphy, συγγραφέας του „1000 Years of Career Advice“ (1) έχει γράψει ένα βιβλίο που παίρνει συνεντεύξεις από 100 πτυχιούχους, 10 χρόνια μετά από το πανεπιστήμιο, σχετικά με τις επαγγελματικές τους διαδρομές και συμβουλές για μια νεότερη γενιά. Στο βιβλίο, οι συνεντευξιαζόμενοι προσφέρουν πολλές διαφορετικές συμβουλές σταδιοδρομίας, αλλά μια που έβγαινε ξανά και ξανά ήταν: «όσο περισσότερες θέσεις εργασίας κάνετε τόσο το καλύτερο, καθώς μπορείτε να συγκρίνετε ρόλους και εταιρείες και να μάθετε τι σας αρέσει/δεν σας αρέσει».

Σε αυτή την ανάρτηση, ο Paul υπογραμμίζει ένα δείγμα των συνεντεύξεων που έκανε, είναι εντυπωσιακό πόσοι από τους αποφοίτους τονίζουν τη σημασία των τοποθετήσεων εργασίας.

Paul (33), Διευθύνων Σύμβουλος

Ο Paul είναι πολυεκατομμυριούχος, πιστεύει ότι η εργασιακή εμπειρία είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε ηλικία 18-21 ετών. Οτιδήποτε σας βγάζει από τη ζώνη άνεσής σας, σας ενθαρρύνει να το κάνετε.

Katie (31), Ιδιοκτήτρια Συστημάτων Επιχειρήσεων

Η Katie είχε εργασιακή εμπειρία σε μια μικρή start-up στον τομέα της υγείας/τεχνολογίας, η οποία τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι δεν της άρεσε να εργάζεται σε μικρές εταιρείες. Στη συνέχεια πήγε να εργαστεί σε μια μεγάλη οικονομική εταιρεία και της αρέσει. Έχει δουλέψει σε τρεις πολύ διαφορετικούς ρόλους από τότε που έγινε μέλος και της αρέσει να είναι «γενική».

Natalie (32), τηλεοπτική παραγωγός

Η Νάταλι είναι μια πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική παραγωγός. Έκανε πτυχίο Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, αλλά πέρασε αρκετά από τα 20 της προσπαθώντας να καταλάβει τι ήθελε να κάνει. Η μεγαλύτερη λύπη της είναι ότι δεν είχε εργασιακή εμπειρία, καθώς θα τη βοηθούσε να συνειδητοποιήσει αυτό που της άρεσε να κάνει νωρίτερα, εξοικονομώντας της πολύ χρόνο.

Shane (31), Μηχανολόγος Μηχανικός

Ο Shane έκανε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη μηχανολογία. Τώρα μετανιώνει που δεν έκανε κάποια εργασιακή εμπειρία σε μια τοποθεσία για να του δώσει την έκθεση σε άλλους τύπους μηχανικής, π.χ.

Niall (33), Μηχανικός Λογισμικού

Ο Niall άλλαξε καριέρα από πολιτικός μηχανικός σε μηχανικός λογισμικού σε ηλικία 25 ετών, μετά από 7 χρόνια σπουδών και εργασίας στη μηχανική. Αυτό το έκανε επιστρέφοντας στο πανεπιστήμιο και κάνοντας μεταπτυχιακό στη μηχανική λογισμικού. Αυτό το μεταπτυχιακό είχε 4 μήνες εργασιακή εμπειρία που τον βοήθησε να βρει την πρώτη του δουλειά. Πιστεύει ότι αν δεν είχε αυτή την εργασιακή εμπειρία θα ήταν πολύ δύσκολο για αυτόν να προσπαθήσει να αλλάξει.

Nasir (29), Χειρουργός

Ο Νασίρ έκανε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με ένα πανεπιστήμιο στην Ολλανδία. Ενώ ήταν εκεί, είδε ρομπότ να κάνουν χειρουργική επέμβαση στο ουρολογικό τμήμα. Από εκείνη την ημέρα, ήξερε ότι ήθελε να γίνει χειρουργός ουρολόγος, και το λατρεύει τώρα. Αν δεν ήταν αυτή η θέση εργασίας, μπορεί να εξακολουθεί να μην είναι σίγουρος για το είδος της ιατρικής που θέλει να ειδικευτεί.

Kirstine (32), Υπεύθυνη Πόρων

Η Kirstine είχε κάποια εργασιακή εμπειρία κάνοντας εσωτερικές προσλήψεις (προσλήψεις για τις ανοιχτές κενές θέσεις σε μια εταιρεία) και της άρεσε πολύ, δεν κοίταξε ποτέ πίσω από τότε. Είναι πολύ χαρούμενη που ξεκίνησε σε έναν εσωτερικό ρόλο, καθώς πολλοί φίλοι της ξεκίνησαν δουλειές ως εξωτερικοί σύμβουλοι πρόσληψης και τα παράτησαν επειδή δεν τους άρεσε.

Aisling (31), Δικηγόρος

Η Aisling πάντα πίστευε ότι θα γινόταν δασκάλα. Έκανε πτυχίο γενικών τεχνών στο πανεπιστήμιο και μετά αποφάσισε να γίνει Δικηγόρος. Δεν έκανε ούτε μια μέρα εργασιακή εμπειρία σε δικηγορικό γραφείο μέχρι που άρχισε να εργάζεται ως 25 ετών. Είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος τώρα σε μια Νέα Υόρκη, αλλά δεν της αρέσει πολύ η καριέρα της και πιστεύει ότι έπρεπε να είχε γίνει δασκάλα. Αν είχε κάνει κάποια εργασιακή εμπειρία ίσως θα είχε πάρει έναν πολύ διαφορετικό δρόμο.

Ronan (36), Δικηγόρος

Ο Ρόναν εργάστηκε αρκετά καλοκαίρια σε δικηγορικό γραφείο. Ήξερε από την πρώτη μέρα τι περιλάμβανε μια δικηγορική καριέρα. Συμβουλεύει να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη εργασιακή εμπειρία καθώς «η σπουδές νομικής είναι πολύ διαφορετική από τη νομική»

Kevin (33), Επικεφαλής Ομάδας Μηχανικών, Κόλιν (33), Επικεφαλής της Ομάδας Διαδικασιών

Ο Kevin και ο Colin είναι και οι δύο πολύ επιτυχημένοι ηγέτες ομάδων σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων. Και οι δύο έχουν αρκετούς φοιτητές που εργάζονται γι‘ αυτούς και πιστεύουν ότι είναι φανταστικοί. Και οι δύο σχολίασαν πόσο απασχολήσιμοι θα είναι με καλούς τίτλους σπουδών και θέσεις εργασίας σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη προσφερθεί και έχουν εξασφαλίσει ρόλους σε αυτές τις εταιρείες μετά την αποφοίτησή τους.

John (31), Early Years Language Teacher

Ο Τζον ξεκίνησε ένα μάθημα δημοσιογραφίας αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν για εκείνον. Στη συνέχεια έκανε πτυχίο λογοθεραπείας καθώς είχε κάνει κάποια εργασιακή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και συνειδητοποίησε ότι ήταν κάτι που του άρεσε πολύ. Αν είχε κάνει κάποια δημοσιογραφική εμπειρία, θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθεια.

Gareth (33), Senior Advertising Account Director

Ο Γκάρεθ πήρε θέση εργασίας σε μια γνωστή εταιρεία καταναλωτικών ειδών. Το αφεντικό του τού είπε, αν ολοκλήρωσε όλη τη δουλειά του για την εβδομάδα, θα μπορούσε μετά να εμπλακεί σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Συνήθιζε να ολοκληρώνει όλη του τη δουλειά μέχρι την Τρίτη και μετά έκανε παρέα με τα κορίτσια των δημοσίων σχέσεων και τους παραγωγούς τηλεοπτικών διαφημίσεων. Εκείνο το καλοκαίρι έμαθε τόσα πολλά για τη βιομηχανία που έκανε την καριέρα του στο καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Πλέον είναι ένας πολύ επιτυχημένος τύπος.

Asaf (32), Οικονομικός Αναλυτής

Ο Asaf άρεσε πολύ και ήταν καλός στο μάρκετινγκ στο πτυχίο του. Έκανε εργασιακή εμπειρία 1 εβδομάδας σε τμήμα μάρκετινγκ και το μισούσε. Τώρα εργάζεται στα οικονομικά. Αυτή η μία εβδομάδα στο τμήμα μάρκετινγκ του εξοικονόμησε πολύ χρόνο και προσπάθεια, καθώς αν θα έπαιρνε μια μόνιμη δουλειά μάρκετινγκ, θα έπρεπε να μείνει πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα.

David (33), HR Business Partner

Ο David είχε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό στο HR, αλλά δεν μπορούσε να βρει δουλειά καθώς ήταν στο απόγειο της ύφεσης το 2008. Προσφέρθηκε να εργαστεί δωρεάν για ένα μήνα σε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που του άφησαν να κάνει. Στη συνέχεια προσφέρθηκε να εργαστεί για δεύτερο και τρίτο μήνα δωρεάν, όπου δούλεψε πολύ σκληρά για να εντυπωσιάσει. Τον τρίτο μήνα, εμφανίστηκε ένας ρόλος εξωφύλλου μητρότητας, τον οποίο του έδωσαν, και έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ πίσω, αν δεν ήταν αυτή η εργασιακή εμπειρία δεν είχε ιδέα τι θα είχε κάνει.

Τα παραπάνω είναι μόνο μια διατομή των ερωτηθέντων που εκλιπαρούν τους νέους να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία. Όλοι όσοι έχω πάρει συνέντευξη για το βιβλίο με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων θεωρούν ότι η εργασιακή εμπειρία είναι ανεκτίμητη. Δεν χρειάζεται να είναι ένα πολύ εταιρικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 3 μήνες, μπορεί να βοηθήσει σε μια start-up/φιλανθρωπική οργάνωση για μερικές εβδομάδες. Ό,τι κι αν είναι, θα σας σταθεί πραγματικά στην καριέρα σας, μην ακούτε μόνο εμένα, ακούτε 100 ανθρώπους που ήταν στη θέση σας.

(1) Διαθέσιμο στο Amazon από τις 16 Μαρτίου και δωρεάν για τις πρώτες πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση