Πρέπει να κάνετε μια «ανοιξιάτικη εβδομάδα»;

Πρέπει να κάνετε μια «ανοιξιάτικη εβδομάδα»;

November 23, 2015 0 Von admin

Καθώς βλέπω τον πολλοστή αγχωμένο μαθητή μου, που ανυπομονεί να αποκτήσει το Άγιο Δισκοπότηρο μιας Ανοιξιάτικης Εβδομάδας, σκέφτομαι ότι ως επαγγελματίας σταδιοδρομίας έχω μια σχέση αγάπης: μίσους μαζί τους. Γιατί λοιπόν;

Από τη μία, είναι ένας τρόπος για τα πρώτα χρόνια να εξερευνήσετε διαφορετικές επιλογές και να μάθετε για τον πραγματικό κόσμο της εργασίας. Εδώ και χρόνια ήθελα οι φοιτητές με τους οποίους συνεργάζομαι να ασχολούνται με τον προγραμματισμό σταδιοδρομίας από νωρίς στις σπουδές τους. Αυτό σας δίνει τον περισσότερο χρόνο για να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς. Κάθε μήνυμα σας λέει πόσο σημαντική είναι πλέον η εργασιακή εμπειρία για να δείξετε το πάθος σας για έναν κλάδο σε έναν εργοδότη. Σίγουρα λοιπόν οι ανοιξιάτικες εβδομάδες μπορούν να είναι μόνο θετικές – σωστά;

επένδυση 250Λοιπόν ίσως. Ας δούμε μερικά από τα μειονεκτήματα. Μόνο ορισμένοι τομείς προσφέρουν Εβδομάδες Άνοιξης. Έτσι, στη φασαρία για να αποκτήσω κάποια εργασιακή εμπειρία, συναντώ φοιτητές που δεν ενδιαφέρονται για τις τράπεζες όλακάνοντας αίτηση στην Goldman Sachs λέγοντας:

«Λοιπόν, σίγουρα είναι καλύτερο να αποκτήσω κάποια εργασιακή εμπειρία ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλω;»

Ή μήπως όχι?

miserable_at_work250Χμμμ – υποπτεύομαι ότι πολλοί εργοδότες θα εντοπίσουν μια αίτηση από έναν μισόψυχο φοιτητή – και θα την βάλουν κατευθείαν στον κάδο. Όλος ο χρόνος που αφιερώσατε στη σύνταξη των αιτήσεων όταν θα μπορούσατε να απολαμβάνετε τη ζωή στην πανεπιστημιούπολη ή ακόμα και να σπουδάζατε, χαμένος! Ακόμα κι αν δεν σας πιάσουν και δεν πετύχετε, πόσο άνετα θα περάσετε τις διακοπές σας δουλεύοντας σε έναν τομέα που δεν σας ενδιαφέρει, όταν θα μπορούσατε να εστιάσετε σε τόσα άλλα πράγματα;

Έχω ακούσει όλους τους λόγους που δίνετε για να προχωρήσετε με τις εφαρμογές:

«Δεν θέλω να μείνω πίσω».

«Όλοι οι φίλοι μου κάνουν αίτηση. Πρέπει λοιπόν να κάνω κάτι;»

Και φυσικά η απάντηση είναι ότι «ναι» θα πρέπει να παραμείνετε προληπτικοί.

Ορίστε λοιπόν οι προτάσεις μου:

1. Μην πανικοβάλλεστε!

σημείωση με μεγάλο θαυμαστικό σημάδι στον πίνακα.

Πριν βιαστείτε να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία, πατήστε παύση και αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε ποιοι είστε τώρα, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων σας και των τομέων που θα θέλατε να αναπτύξετε περαιτέρω. Ποιος θα ήθελες να είσαι σε 3 ή 4 χρόνια; Ποιες εμπειρίες θα σας βοηθήσουν να γίνετε αυτό το άτομο – εθελοντισμός, αμειβόμενη απασχόληση, συμμετοχή σε κοινωνίες, εργαστήρια δεξιοτήτων, ταξίδια, χόμπι, ενδιαφέροντα; Είστε στο Πανεπιστήμιο επειδή είστε έξυπνοι και επειδή θέλετε να μάθετε – μην χάνετε αυτή την περιέργεια – ρισκάρετε, απολαύστε τον εαυτό σας και συνεχίστε να σκέφτεστε ποιοι είστε και πού μπορεί να είναι το μέλλον σας.

2. Να είστε ενήμεροι για το εύρος των ευκαιριών

Δεν είναι μόνο οι εργοδότες της πόλης που προσφέρουν πρακτική άσκηση. Πολλοί άλλοι εργοδότες προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας σε προτελευταίους φοιτητές – ελέγξτε ξανά εάν κάνουν Open Days ή μικρότερα προγράμματα για τα πρώτα έτη.

3. Τι θα λέγατε να έρθετε σε επαφή με έναν απόφοιτο ή απόφοιτο ή το πανεπιστήμιό σας;

απόφοιτοι250Εδώ στο Warwick έχουμε ένα e-mentoring πρόγραμμα στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε. Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε συμβουλές και συμβουλές για έναν τομέα που σας ενδιαφέρει. Παρόμοια προγράμματα θα έχουν και άλλα πανεπιστήμια.

4. Να είστε κερδοσκοπικοί

Η εργασιακή εμπειρία είναι πολύ ευρύτερη από τις ανοιξιάτικες εβδομάδες. Γιατί να μην σκεφτείτε να κανονίσετε κάποια άτυπη σκίαση με έναν μικρότερο εργοδότη στον τομέα της επιλογής σας; Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να έχετε μια ευκαιρία να σκιάσετε είναι να ρωτήσετε!

Μπορείτε να κάνετε κερδοσκοπικές αιτήσεις για εργασιακή εμπειρία σε μικρότερες εταιρείες. Εάν είστε επιτυχημένοι και η εργασία είναι απλήρωτη, οι φοιτητές του Warwick μπορούν να υποβάλουν αίτηση για α υποτροφία.

Και τελικά?

Παρόλο που οι πιέσεις για να βρεις μια καλή δουλειά μετά το πανεπιστήμιο είναι εμφανείς, ελπίζω ότι είναι δυνατό να απολαμβάνεις ακόμα να αποκτάς νέες εμπειρίες και να αναπτύσσεις την ταυτότητά σου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Καν ‚το!